Jabłecznik z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • masło

    425 g
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 ml
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 łyżek
  • cukier do budyniu

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 04.02.2014 07:44
Uwielbiam takie ciacha :)
paulina2157 10.01.2014 19:14
jabłecznik pierwsza klasa
gosia56 05.12.2013 09:55
na pewno pyszny
IwonaDD 25.11.2013 08:36
piękna galeria aż smacznych zabrakło :)
Milka100 14.11.2013 21:42
pyszny sernik
Anonimowy 28.10.2013 11:41
Według mojego skromnego zdania, ciasto ciężkie z powodu dużej ilośći tłuszczu. Smaku kakao wogóle nie wyczuwalne.
Katarzyna59 01.09.2013 11:24
wspaniałe ciacho
Ewa104 31.08.2013 11:54
Piekę jabłecznik z budyniem,ale ciemnego ciasta nigdy nie robiłam do tego połączenia a wygląda bardzo zachęcająco.
halina17 31.08.2013 10:57
Dobre ciasto.
everay 31.08.2013 10:56
zjadłabym kawałeczek:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat