Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z budyniem

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
masło 425 g
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 750 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
cukier do budyniu 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z budyniem

Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.02.2014 07:44
Uwielbiam takie ciacha :)
paulina2157 10.01.2014 19:14
jabłecznik pierwsza klasa
gosia56 05.12.2013 09:55
na pewno pyszny
IwonaDD 25.11.2013 08:36
piękna galeria aż smacznych zabrakło :)
Milka100 14.11.2013 21:42
pyszny sernik
28.10.2013 11:41
Według mojego skromnego zdania, ciasto ciężkie z powodu dużej ilośći tłuszczu. Smaku kakao wogóle nie wyczuwalne.
Katarzyna59 01.09.2013 11:24
wspaniałe ciacho
Ewa104 31.08.2013 11:54
Piekę jabłecznik z budyniem,ale ciemnego ciasta nigdy nie robiłam do tego połączenia a wygląda bardzo zachęcająco.
halina17 31.08.2013 10:57
Dobre ciasto.
everay 31.08.2013 10:56
zjadłabym kawałeczek:))
IwonaDD 30.08.2013 21:21
ależ pysznie wygląda -zjadłabym oczami
Jadwiga/Jaga85 30.08.2013 21:15
Uwielbiam szarlotki pod każdą postacią-ta wygląda super!
dziewczyna_z_kodeksem 30.08.2013 20:55
robię całkiem podobnie,to ciasto idealnie udaje sernik na ciemnym spodzie, niejeden już się nabrał na to podobieństwo
Megg 30.08.2013 20:52
smakowite ciasto
iziona 30.08.2013 19:23
Robiłam taki i był pyszny
ssylwiaa 30.08.2013 19:06
lubię jabłecznik ;)
Marta1986 30.08.2013 17:52
pyszne ciasto
Renata9 30.08.2013 17:50
pyszne ciacho i w dodatku z budyniem
Agata3 30.08.2013 17:50
Bardzo fajne ciasto :)
kriko 30.08.2013 17:37
pyszniutkie ciasto
Luki 30.08.2013 17:26
pysznec ciacho
Mniam 30.08.2013 17:23
He, he, właśnie coś podobnego wyjęłam z piekarnika :)
mufinka79 30.08.2013 17:14
Pyszne ciasto - uwielbiam takie, jest pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak