Jabłecznik z brzoskwiniami Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jaja

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier puder

    1/2 szklanka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • margaryna

    125 gram
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • brzoskwiie w syropie

    1 szt
  • margaryna do smarowania formy

    2 łyżki
  • białko

    2 szt
  • jabłka prażone

    900 gram
  • proszek do pieczenia

    1 mały
  • bułka tarta

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę,dodać cukier puder,śmietanę,jajko,żółtka,proszek do pieczenia i potartą na tarce z dużymi oczkami margarynę.Szybko zagnieść ciasto ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Jabłka wyłożyć do miski,dodać brzoskwinie,mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować na kształt i wielkość tortownicy.Ciasto nawinąć na wałek,przełożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.Na ciasto wyłożyć jabłka z brzoskwiniami i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Ciasto posmarować białkiem.Z resztek ciasta powycinać ozdobne wzory,ułożyć na cieście i posmarować białkiem.Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 14:07
Bardzo dobre ciasto.
Ada-Gaba 25.11.2016 22:23
pycha deserek
gabi162825 28.11.2012 10:05
pyszne ciasto
Hanna5 28.11.2012 09:20
chętnie spróbuje
monisia1977 28.11.2012 06:30
pycha
miroslawa 28.11.2012 04:57
pyszne
jasiek 27.11.2012 23:07
mniam ciacho
Anna152 27.11.2012 22:55
pycha ciasto
Iwka 27.11.2012 22:34
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat