Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
sól 1 szczypta
cukier 3/4+1/4 szklanki
jabłka 1 kg
budyń waniliowy 2 opakowania
woda 2 i 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
śmietana słodka 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder do smaku
sok z cytryny do smaku
galaretka kiwi 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy 1/4 szklanki cukru. Pianę z białek dodajemy do masy żółtkowej, następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
2
Jabłka obieramy ze skórek, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. 2 szklanki wody zagotowujemy ze szklanką cukru, wkładamy do niej jabłka i gotujemy do miękkości. Budynie rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dodajemy do miękkich jabłek, zagotowujemy. Biszkopt po wystygnięciu przekrawamy na pół- na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim blatem.
Krok 2 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
3
Do pozostałych jabłek dodajemy galaretkę o smaku kiwi. Galaretka powinna się rozpuścić. Masę jabłkową wykładamy na drugi blat i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa jabłkowa będzie zimna i zastygnie, wówczas przystępujemy do przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęczniej podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy, żeby przestygła. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder do smaku.
Krok 3 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto
4
Pod koniec ubijania dodajemy do smaku sok z cytryny oraz żelatynę. Następnie masę rozprowadzamy na zielonej masie jabłkowej i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego.
Krok 4 - Jabłecznik z bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.01.2014 07:58
wygląda rewelacyjnie
caralajna 17.01.2014 20:54
uwielbiam jabłeczniki, Twój jest mega apetyczny
Katarzyna/kate1980 08.01.2014 18:01
bardzo fajnie wygląda
IKrakowianka 07.01.2014 11:41
wygląda cudownie :)
teresa18 06.01.2014 15:15
Ciacho palce licząc
Krzysztof15 06.01.2014 09:06
wyglada super
romanrafal
romanrafal 06.01.2014 08:58
pyszne,palce lizać
monisia1977 06.01.2014 08:39
super ciacho
agnieszka214 06.01.2014 08:12
smacznosci dzisiaj
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 03:05
Ciekawy przepis
iwi 06.01.2014 00:33
Pyszne ciacho
stokrotka 06.01.2014 00:01
świetne na deser
Róża1 05.01.2014 23:51
pierwsza klasa ciacho !!!!!!
jasiek 05.01.2014 23:27
smaczne ciacho
monikaT83 05.01.2014 23:25
Smaczne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak