Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 4 czubate łyżki
cukier 4 łyżki
olej 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa 2 szt
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 2 szt
czekolada gorzka 1/3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

Ubić białka z cukrem, dodawać żółtka i ubijać na najwolniejszych obrotach. Powoli dodawać mąką, olej i proszek do pieczenia, mieszać powoli. Ciasto wylać na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć, aż się rozgotują. Wsypać do nich dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Wyłożyć gorące jabłka na biszkopt.
Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru i fixami. Wyłożyć na ostudzone jabłka. Posypać czekoladą startą na grubych oczkach.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 09.02.2014 23:38
pycha ciacho
stokrotka 27.01.2014 12:22
smaczne ciacho!
migotka28 16.12.2013 23:18
fajny jabłeczniczek
halina17 14.12.2013 20:26
Smaczne ciasto.
Marta1986 14.12.2013 16:07
pyszne słodkości
Milka100 14.12.2013 16:02
SUPER JABŁECZNIK
norweska20 14.12.2013 15:12
smakowitości pycha
Agata3 14.12.2013 14:13
Zjadłoby się taki jabłecznik :)
nogawkuchni 14.12.2013 13:54
Uwielbiam to ciasto,sama jeszcze nigdy go nie przygotowywałam,muszę to nadrobić,bo to wspaniała słodkość,cudownie się u Ciebie prezentuje,genialny deser.
iwi 14.12.2013 13:49
Świetne ciasto
monisia1977 14.12.2013 13:31
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak