Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 50 g

Masa

jabłko winne 1,5 kg
galaretka agrestowa 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
sok z cytryny 1 łyżka

wierzch

śmietana kremówka 500 g
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
biała czekolada 200 g
bezy 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

Kroki postępowania

1
1.
Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera.
Krok 1 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto
2
Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę.
Krok 2 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto
3
2.
Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry dodajemy sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i dusimy aż będą miękkie ale nie całkiem rozpadające się zdejmujemy z ognia,wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą.odstawiamy do lekkiego stężenia
Krok 3 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto
4
Wykładamy masę na blat ciasta przykrywamy drugim.
Krok 4 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto
5
3.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietanki gdy masa będzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy.
Krok 5 - Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagita 01.09.2014 22:05
Poproszę kawałeczek :)
wyattearp 31.08.2014 15:45
poproszę do kawki
mirosława4 31.08.2014 14:05
smaczniutkie :)
dodi 31.08.2014 12:50
ale pyszności, mniam
w mojej kuchni 31.08.2014 11:58
sama pychota ciastowa..
as28 31.08.2014 11:50
mniam mniam
irenka 31.08.2014 11:37
ale pyszne ciacho
Malinka 31.08.2014 11:33
Ciasto prezentuje się wyśmienicie :)
gosia561 31.08.2014 10:48
pięknie to wygląda
olkaaa 31.08.2014 10:22
wygląda smakowicie
Pietruszka 31.08.2014 10:22
wygląda bardzo smakowicie
Marta Ryżek-Kalkowska 31.08.2014 10:16
Agata bardzo smaczne to Twoje ciasto z jabłkami.
Renata9 31.08.2014 10:10
smaczniutkie ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak