Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik skubaniec

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szkl
cukier kryształ 5 łyżek
cukier waniliowy 1 op
żółtko jajek 5
margaryna 1 kostka
śmietana 2 łyżki
smalec 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białko 5 szt
cukier 1 szkl
jabłka 1 kg
cynamon
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik skubaniec

Margarynę i smalec roztapiamy i studzimy. W misce łączymy mąkę, cukry, żółtka, śmietanę, proszek do piecznia. Wlewamy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę a resztę chłodzimy.
Ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Oprószamy lekko cynamonem. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i wykładamy masę na jabłka. Na wierzch ścieramy 1/3 schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy ok 60 min w 180 st. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 22.10.2013 16:50
można dodać też pokrojony rabarbar
dwa pokoje z kuchnią 22.10.2013 13:12
pyszny kubaniec
V_kuchareczka 22.10.2013 12:41
pyszny jabłecznik
marcia7 22.10.2013 12:00
dobra nazwa
Janina 22.10.2013 11:53
Moje ulubione ciasto;)
Megg 22.10.2013 10:52
super smaczny jabłecznik
Pyszota 22.10.2013 10:43
super ciasto
sylwia_mc 22.10.2013 10:32
skubanie pyszny ;)
adelajda 22.10.2013 10:31
lubię bardzo to ciasto :)
aisza1 22.10.2013 10:05
jeden z moich ulubionych deserów
dodi 22.10.2013 09:59
pyszny ten jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak