Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Reński (wersja razowa)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 200 gram
masło 100 gram
cukier 3 łyżki
sól szczypta
sok z cytryny 0,5 sztuki
cukier 100 gram
jaja 3 sztuki
śmietana kwaśna 150 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
tłuszcz do formy
jabłko kwaśne 4-5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Reński (wersja razowa)

Ciasto: Mąkę razową pszenną zagnieść z masłem, 1 żółtkiem, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Można dodać 2 łyżki zimnej wody. Schłodzić w lodówce. Jabłka ubyć, obrać ze skórki i nasion i podzielić na "ósemki".

Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć nim formę (ok. 27 cm średnicy), nakłuć widelcem. Położyć na nim jabłka i zapiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Pozostałe jaja utrzeć z cukrem waniliowym i 100 gramami cukru na puszystą masę. Dodać śmietanę i wymieszać. Masę wlać na ciasto z jabłkami i pic alej przez następne 30 minut. Ostawić do ostygnięcia. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 17.02.2014 07:19
Muszę taki zrobić :)
olkaaa 20.09.2013 10:37
ciekawa propozycja
Krystyna32 07.08.2013 08:23
bardzo apetyczny
jordi 12.05.2013 09:12
jabłecznik...mmm,pycha
Fiffi 30.04.2013 22:55
ale pyszności
czekoladka_m 25.04.2013 11:38
mmm, uwielbiam jabłeczniki:)
pajbek 23.04.2013 15:31
Ależ pyszny :-)
Agnieszka-87-25 14.04.2013 09:19
prosty fajny jabłecznik
Alex_M 04.03.2013 15:04
podoba mi sie to ciasto :) lubie wypieki z maka razowa :)
Wafelek2601 14.02.2013 14:34
Musi być pyszny
caralajna 02.02.2013 07:53
przepis na ten jabłecznik znalazłam w kalendarzu Smakosza z 1996 roku wydawanego przez 'Ruch', (ciasto było ze zwykłej mąki).. rzeczywiście nie spotkałam się z tą nazwą nigdzie indziej..
anemon 01.02.2013 13:54
Bardzo zaciekawiłaś mnie Tym przepisem na jabłecznik, no i ta nazwa, taka "światowa".
mirosława4 08.01.2013 19:36
rewelacyjny szkoda że nie można skosztować:)
Aleksandraa 05.01.2013 17:10
hmm ciekawa jestem jak smakuje w tej wersji razowej muszę kiedyś się skusić :)
Bernadeta1 08.12.2012 00:55
taki jabłecznik,kawka i miły cały dzień
IZABELA29 22.10.2012 09:05
ciasto na czasie teraz jabłka są jak u mnie bardziej dostępne prosto z sadu
ben-ka 21.10.2012 10:27
z wielką chęcią bym spróbowała,bo jabłeczniki wprost uwielbiam:)
IZABELA29 21.10.2012 08:42
jakie fajne zdjątka Ci wyszły, a ciacho apetyczne
Katarzyna59 17.10.2012 19:02
super
RenataZ-et 15.10.2012 14:54
muszę wypróbować - jabłecznik wygląda extra
jozefinach 15.10.2012 08:39
Mniam, mniam.
Rafał10 14.10.2012 21:35
aż ślinka cieknie :)
gottrina 14.10.2012 10:27
wyglada smakowicie
Wiesława1 14.10.2012 09:49
pycha
Betka 14.10.2012 09:40
jabłeczniki są rewelacyjne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak