JABŁECZNIK POD RÓŻOWĄ CHMURKĄ

JABŁECZNIK POD RÓŻOWĄ CHMURKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    1 szt.
  • smalec

    1 łyżka
  • jaja

    4 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier do piany

    1/2 szklanki
  • kisiel wiśniowy

    1 szt.
  • jabłka

    1 kg.
  • tłuszcz

  • wiórki do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mąkę usiekać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, margaryną, smalcem i cukrem. Wcześniej jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ciasto dobrze zlepić a 1/3 zamrozić na kruszonkę. Tortownicę wysmarować tłuszczem , posypać wiórkami i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Następnie nałożyć jabłka i ubitą pianę z białek z dodatkiem kisielu. Na różową pianę zetrzeć wcześniej zamrożone ciasto i piec w temperaturze 180 minut około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

15.09.2013 20:09
ach jak ja lubie takie ciasta

dziewczyna_z_kodeksem

08.09.2013 21:20
robię całkiem podobnie, smakuje wybornie ! :)

everay

08.09.2013 20:44
robię podobne:)

Jadwiga/Jaga85

08.09.2013 14:22
Uwielbiam szarlotki:)Wpraszam się na kawałek:)

adelajda

08.09.2013 13:51
jabłecznik to ja lubię !!!

iwi

08.09.2013 11:42
Super jabłecznik

Marta1986

08.09.2013 11:30
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat