Jabłecznik pod kołderką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • smalec

    1 łyżka
  • jajka

    3 szt.
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • jabłka prażone

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Żółtka oddzielić od białek. Podane składniki posiekać nożem i dobrze wyrobić ciasto.
2. Rozwałkować na blachę cienko a resztę ciasta zostawić na paski.
3. Na ciasto wyłożyć jabłka (ja używam tartych jabłek).
4. Białka ubić z cukrem pudrem. Delikatnie przykryć pianą jabłka.
5. Na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciasta.
6. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 40 min.
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 23.12.2016 20:40
smaczne ciasto
IZABELA29 15.11.2016 19:09
Najlepsze takie ciacho z jabłkami
romanrafal 13.03.2015 19:51
pyszne ciasto
Damiano 10.03.2015 08:08
smaczne ciasto
IwonaKa 15.02.2015 15:10
uwielbiam takie ciasta
Motorek 10.11.2014 11:43
pyszne ciasto
EmciaPichci 15.09.2014 09:05
niezłe ciacho :)
Danka 22.08.2014 15:07
smaczne ciacho
gacopierz23 30.03.2014 22:35
lubię z taka pierzynką
Jagódka77 19.12.2013 11:44
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat