Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne i aromatyczne ciasto z jabłkami.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 5 łyżek
woda 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki

Masa:

śmietana 36% 250 mililitrów
jogurt grecki 400 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
sok jabłkowy 0.25 szklanki

Jabłka do masy:

jabłka 3 sztuki
cukier 2 łyżki
woda 0.5 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki

Dodatkowo:

herbatniki 12 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na zimno

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jabłka do masy:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać cukier i gotować do momentu aż jabłka zmienką (ważne aby jabłka nie rozgotowały się). Jabłka odcedzić i ostudzić. Sokiem nasączyć biszkopt (pozostawić 1/4 szklanki).

Masa:
Sok jabłkowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, odstawić. Śmietanę ubić, dodać cukier i cynamon i ponownie zmiksować. Partiami dodawać jogurt i miksować do momentu połączenia się składników. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać jabłka, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto schłodzić.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę wylać na herbatniki i ciasto ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 20.11.2019 10:25
Fajne ciacho:)
danielek 20.11.2019 10:23
Fajne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak