Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na półkruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło lub margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
jabłka przygotowane wg. przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/22246/jablka-do-szarlotki.html 3 słoiki jak do dzemu
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na półkruchym spodzie

Ze składników na ciasto zagnieść jednolita masę, zawinąć w papier sniadaniowy i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka wymieszac z tarta bułka, tak żeby masa nie była zbyt mokra. Przygotowana wczesniej blache wylepić 3/4 ciasta. Ciasto lekko podpiec (ok 20min) w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku. Na tak przygotowany spód wyłozyc masę z jabłek, z reszty ciasta zrobic ozdobną kratkę na wierzchu. Wstawic z powrotem do piekarnika i upiec na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 13.05.2011 11:17
jabłeczni - ciasto mojego syna
anemon 27.04.2011 06:29
Pięknie udekorowałać swój jabłecznik.
ZEWA 11.10.2010 13:44
uwielbiam jabłecznik
kasiurek 07.09.2010 18:25
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak