Jabłecznik na lanym cieście

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mleko

    0,75 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • jabłka

    1,5 kilograma
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i miękkie masło. Następnie dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy.

Przygotowane ciasto (3/4) wlewamy na blachę (30x40cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto przygotowane jabłka i wylewamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy jeszcze na około 15 minut. Po upieczeniu możemy ciasto posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 31.07.2012 14:20
o super
Anna138 29.07.2012 18:16
Wygląda świetniie
SmacznaPyza 23.07.2012 17:59
pierwszy raz spotykam się z takim ciastem....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat