jabłecznik na kruszonce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • cukier puder

    100 g
  • margaryna

    1/2 kostki
  • jaja

    2 szt
  • jabłka

    1,5 kg
  • cytryna

    1 szt
  • cukier

    1/3 szkl
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - jabłecznik na kruszonce foto
Mąkę siekamy z margaryną, cukrem jajkami i łyżeczką proszku do pieczenia następnie lekko ugniatamy tak aby powstała kruszonka
Krok 2 - jabłecznik na kruszonce foto
jabłka obieramy i kroimy w plasterki, mieszamy z cukrem, sokiem z 1/2 cytryny i z 1 łyżeczką otartej skórki z cytryny i cynamonem
Krok 3 - jabłecznik na kruszonce foto
tortownicę wykładamy pergaminem, na to układamy 1/2 część kruszonki lekko dociskamy, na to kładziemy jabłka i posypujemy resztą kruszonki lekko dociskając
Krok 4 - jabłecznik na kruszonce foto
wstawiamy do piekarnika na 50-60min. w tem. 180.Kiedy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 19.01.2013 23:35
ale pychotka :-)
dorotka0000025 26.07.2012 10:52
smakowicie wyglada
ewaa 02.07.2012 14:12
apetycznie wygląda
Ewa111 20.01.2012 15:14
jabłecznik mogę jeść na okrągło pod różną postacią
Wafelek2601 19.01.2012 13:34
pyszne ciasto
Tika4444 13.12.2011 19:39
smakowicie wygląda
Beatris 14.11.2011 19:11
Kruche z jabłkami to najlepsze ciasta wg mnie.
ziutula 13.11.2011 22:50
ooo...jak tak lubię różne szarlotki...
Misiabe 13.11.2011 22:33
pycha!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat