jabłecznik na kruchym z krupczatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szkl
  • masło

    130 g
  • cukier drobny

    3/4 szkl
  • jajka

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1,2 kg
  • cynamon

  • cukier wanilinowy

  • kruszonka

  • masło

    120 g
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • mąka krupczatka

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka zetrzeć na tarce i uprażyć z dodatkiem cukru i cynamonu-ostudzić. Mąkę, cukier, proszek-wymieszać ze sobą dodać pokrojone w kostkę masło, wbić jaja i zagnieść-odstawić na pół godziny do zamrażalnkia. Tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem łącznie z jaj bokami, następnie wyłożyć masę jabłkową. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać nią wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 04.05.2013 20:47
smakowite ciacho, aż ślinka cieknie
Magda24 04.05.2013 20:27
bardzo pysznie podany
w mojej kuchni 04.05.2013 19:46
lubię mocno nadziane jabłkiem jabłeczniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat