Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 gram
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jaja

    4 sztuki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jabłka kwaśne

    2 kg
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik na kruchym cieście foto
Mąkę przesiewam przez sito, łączę z cukrem pudrem po czym dodaję pokrojone na kawałki masło.
Krok 2 - Jabłecznik na kruchym cieście foto
Następnie dodaję żółtka i zagniatam całość w 2 kule, które wstawiam do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka, które łączę z cukrem i cynamonem.
Krok 3 - Jabłecznik na kruchym cieście foto
Po schłodzeniu każdą z kul rozwałkowuję, jedną warstwę umieszczam na dnie formy. Na ciasto nakładam odsączone ja jabłka i przykrywam drugą warstwą ciasta. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 40 minut.
olkaaa
Jabłecznik najlepiej smakuje schłodzony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

26.09.2017 23:59
Bardzo smaczny !!!!!!!!!!!!!!!

Kuchenka

26.09.2017 22:25
świetnie się prezentuje, część masła do ciasta można podmienić smalcem - ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej kruche :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat