Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na kruchym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
jabłka kwaśne 2 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki

Porada

Jabłecznik najlepiej smakuje schłodzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewam przez sito, łączę z cukrem pudrem po czym dodaję pokrojone na kawałki masło.
Krok 1 - Jabłecznik na kruchym cieście foto
2
Następnie dodaję żółtka i zagniatam całość w 2 kule, które wstawiam do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka, które łączę z cukrem i cynamonem.
Krok 2 - Jabłecznik na kruchym cieście foto
3
Po schłodzeniu każdą z kul rozwałkowuję, jedną warstwę umieszczam na dnie formy. Na ciasto nakładam odsączone ja jabłka i przykrywam drugą warstwą ciasta. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 40 minut.
Krok 3 - Jabłecznik na kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.09.2017 23:59
Bardzo smaczny !!!!!!!!!!!!!!!
Kuchenka 26.09.2017 22:25
świetnie się prezentuje, część masła do ciasta można podmienić smalcem - ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej kruche :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak