Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na cieście drożdżowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
cukier 3/4 szkl
mleko 1,5 szkl
drożdże 50 g
masło 150 g
olej 4 łyżki
olejek pomarańczowy 3 krople
żółtko jajek 4 szt
sól 1 szczypta
masło do formy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
kruszonka 20 dag
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na cieście drożdżowym

Drożdże rozetrzeć, dodać pół szklanki lekko ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszac i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mleka, masło, cukier i olej zagrzac w rondlu. Gdy zawrze, wylewamy ją do mąki z solą i dokładnie mieszamy. Dodać olejek pomarańczowy i zaczyn drożdżowy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy masę przez 15 min drewnianą łyżką. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do wysmarowanej masłem formy wykładamy ciasto, a na nie jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Mocno schłodzoną kruszonkę trzemy na grubych oczkach i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 45 min w 170 st. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzimy w uchylonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 15.07.2011 09:13
Uwielbiam ciasta z jabłkami!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak