Jabłecznik na cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • mleko

    1,5 szkl
  • drożdże

    50 g
  • masło

    150 g
  • olej

    4 łyżki
  • olejek pomarańczowy

    3 krople
  • żółtko

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • masło do formy

    1 łyżka
  • cynamon mielony

    2 łyżki
  • kruszonka

    20 dag
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć, dodać pół szklanki lekko ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszac i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mleka, masło, cukier i olej zagrzac w rondlu. Gdy zawrze, wylewamy ją do mąki z solą i dokładnie mieszamy. Dodać olejek pomarańczowy i zaczyn drożdżowy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy masę przez 15 min drewnianą łyżką. Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Do wysmarowanej masłem formy wykładamy ciasto, a na nie jabłka. Całość posypujemy cynamonem. Mocno schłodzoną kruszonkę trzemy na grubych oczkach i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 45 min w 170 st. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nina7 15.07.2011 09:13
Uwielbiam ciasta z jabłkami!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat