Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na blasze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 120g
mleko 250ml
drożdże 20g
mąka 500g
jajko
masło 60g
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na blasze

Na wierzch ciasta: otarta skórka i sok z 1 cytryny, kg kwaskowatych jabłek, 3 kromki chrupkiego pieczywa, 100g słutanek lub suszonych owoców, łyżeczka cynamonu, 50g siekanych orzechów laskowych.
Rozpuścić łyżeczkę cukru w 3 łyżkach letniego mleka i rozrobić drożdże. Wsypać makę do miski, zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże i zasypać garścią mąki. Odstawić na 20min. Zmieszać resztę mleka, jajo, masło, 65g cukru i sól z mąką oraz drożdżami. Zagniatać ciasto. Dodać otartą skórkę z cytryny, połowę soku i zagnieść. Przykryć ciasto i zostawić na 40min. do rośnięcia. Natłuścić blachę i rozwałkować na niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 190st. Obrać i pokroić jabłka w plasterki. Ułożyć je na cieście i posypać resztą cukru. Pokruszyć i przyprażyć chrupkie pieczywo. Zmieszać okruchy z sułtankami lub suszonymi owocami i rozsypać na wierzchu. Zostawić ciasto jeszcze na 20min.Zmieszać cynamon, resztę cukru i siekane orzechy, posypać wierzch ciasta. Piec 55min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak