Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • mąka tortowa

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    25 gram
  • jajko

    3 sztuka
  • cukier drobny

    100 gram

MASA Z JABŁEK

  • jabłka antonówki

    1,5 kilogram
  • cukier

    3/4 szklanka
  • woda

    1 i 3/4 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2,5 opakowanie

PONADTO

  • śmietana kremówka

    1/2 litr
  • cukier puder

    2 łyżka
  • biszkopty okrągłe

    2 opakowanie
  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MASA Z JABŁEK:
jabłka antonówki - 1,5 kg
cukier – 3/4 szk.
woda /do jabłek/ - 1 szk.
budyń śmietankowy bez cukru – 2,5 op.
woda /do budyniu/ - 3/4 szk/

PONADTO:
śmietana kremówka – 1/2 l
cukier puder – 2 łyżki
biszkopty z galaretką i czekoladą – 2 op.
wiórki kokosowe – do dekoracji

BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki przesiać i wymieszać i delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24x36 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 20-25 minut. Odstawić do wystygnięcia.

MASA Z JABŁEK: jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier i przez chwilę gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają myć miękkie, ale mają się nie rozgotować. Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki wody i wlać do jabłek. Zagotować energicznie mieszając i zestawić z ognia.

Gorące jabłka wyłożyć równą warstwą na biszkopcie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie na warstwie jabłek ułożyć ciastka czekoladą do góry. Odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietanę wyłożyć na cieście, posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 31.03.2015 20:37
bardzo lubię to ciasto
anemon 13.10.2014 19:47
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba. Dziękuję.
Alex_M 08.10.2014 17:43
rewelacyjnie urozmaiciłaś ciacho :) super :)
Ania96 08.10.2014 16:02
robię bardzo podobny i jest pyszny
Christopher 08.10.2014 15:42
Pyszniutki...
Kluska_87 08.10.2014 14:45
apetyczne ciacho
bietka 08.10.2014 13:17
mniam to coś dla mnie :)
Beatris 08.10.2014 12:51
Wygląda niezwykle smakowicie, z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek:)
IZABELA29 08.10.2014 12:14
po prostu delicja
Mniam 08.10.2014 11:39
Wygląda niezwykle apetycznie. Lubię takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat