JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1,2 kg
  • cukier

    1/2 szkl
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • orzechy posiekane

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    1 szkl
  • sok z cytryny

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i miksować aż piana będzie sztywna i lśniąca a cukier się rozpuści.Do masy jajecznej dodawać po 1 żółtku i jeszcze przez chwilę ubijać na wolniejszych obrotach miksera.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Powoli wmieszać mąki ale już łyżką lub szpatułką,aby masa nie opadła.Okrągłą tortownicę (26cm.)
wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno)i przełożyć do nie ciasto.Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C.Piec ok.45 minut .Wystudzić biszkopt i przekroić na dwie części.
Jabłka umyte obrać i wykroić części nasienne.Pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka.Dodać ze 2-3 łyżki wody i prażyć jabłka aż się rozpadną.Dodać cynamon, cukier i gotować do jego rozpuszczenia się.Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę.Dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.Do tortownicy włożyć ponownie jedną część biszkoptu i wyłożyć na niego masę jabłeczną.Przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć.Biszkoptu nie trzeba nasączać,przyjmie sok z jabłek.Schłodzić w lodówce.Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować wierzch wystudzonego ciasta.Posypać posiekanymi orzechami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 03.12.2013 19:44
smaczne ciasto
anemon 23.10.2013 21:16
Wygląda prawie jak tort, piękna dekoracja.
Łukasz15 18.10.2013 19:36
Apetyczny.
Krystyna32 18.10.2013 18:25
pyszne ciasto
Wacław 17.10.2013 10:03
bardzo apetyczne ciacho !
kate.500 15.10.2013 23:27
pyszne ciacho
V_kuchareczka 15.10.2013 12:10
pyszne ciasto
Noruas 15.10.2013 10:14
uwielbiam jabłecznik, a Twój wygląda cudownie!
treonina 15.10.2013 09:53
wygląda wspaniale!
2milutka 15.10.2013 09:40
pysznie smakuje teraz w sezonie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat