Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,2 kg
cukier 1/2 szkl
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa 1 szt
orzechy posiekane 2-3 łyżki
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i miksować aż piana będzie sztywna i lśniąca a cukier się rozpuści.Do masy jajecznej dodawać po 1 żółtku i jeszcze przez chwilę ubijać na wolniejszych obrotach miksera.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Powoli wmieszać mąki ale już łyżką lub szpatułką,aby masa nie opadła.Okrągłą tortownicę (26cm.)
wyłożyć papierem do pieczenia(tylko dno)i przełożyć do nie ciasto.Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C.Piec ok.45 minut .Wystudzić biszkopt i przekroić na dwie części.
Jabłka umyte obrać i wykroić części nasienne.Pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka.Dodać ze 2-3 łyżki wody i prażyć jabłka aż się rozpadną.Dodać cynamon, cukier i gotować do jego rozpuszczenia się.Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę.Dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.Do tortownicy włożyć ponownie jedną część biszkoptu i wyłożyć na niego masę jabłeczną.Przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć.Biszkoptu nie trzeba nasączać,przyjmie sok z jabłek.Schłodzić w lodówce.Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować wierzch wystudzonego ciasta.Posypać posiekanymi orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.12.2013 19:44
smaczne ciasto
anemon 23.10.2013 21:16
Wygląda prawie jak tort, piękna dekoracja.
Łukasz15 18.10.2013 19:36
Apetyczny.
Krystyna32 18.10.2013 18:25
pyszne ciasto
Wacław 17.10.2013 10:03
bardzo apetyczne ciacho !
kate.500 15.10.2013 23:27
pyszne ciacho
V_kuchareczka 15.10.2013 12:10
pyszne ciasto
Noruas 15.10.2013 10:14
uwielbiam jabłecznik, a Twój wygląda cudownie!
treonina 15.10.2013 09:53
wygląda wspaniale!
2milutka 15.10.2013 09:40
pysznie smakuje teraz w sezonie;)
agnieszka214 15.10.2013 09:33
ciasta owocowe sa pyszne
olkaaa 15.10.2013 09:21
bardzo lubię
barbara11561 15.10.2013 09:18
robię i na kruchym i na biszkopcie(teraz była kolej na biszkoptowe ciasto)
bietka 15.10.2013 09:17
lubię takie jabłeczniki
Aleksandra/Olcia 15.10.2013 09:08
pychotka mniam
aniagdz 15.10.2013 08:44
wolę w kruchym ale przepis jak najbardziej git;)
IwonaDD 15.10.2013 08:29
wygląda kusząco
Sylwia26 15.10.2013 08:24
wygląda apetycznie :)
monisia1977 15.10.2013 08:18
fajnie wyglada
Aga-25 15.10.2013 08:16
uwielbiam jabłeczniki
Agnieszka-87-25 15.10.2013 08:03
pyszny jabłecznik
Ela_K 15.10.2013 07:35
pyszne ciasto
Magula 15.10.2013 07:30
mniam wygląda rewelacyjnie
Monika-twin 15.10.2013 04:50
fajny przepis
usmiech 15.10.2013 01:26
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak