Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 sztuki
mąka 1 szkl.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki
woda 1/2 szkl.
Piana:
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 1/2 szkl.
mleko 2 szkl.
Polewa:
śmietana 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
margaryna 1/2 kostki
kakao 2 łyżeczki
bita śmietana 2 torebki
jabłka 1 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Do piany dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatni mieszać. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 - 40 min w temp. ok 170-180 stopni. Po wystudzeniu wyłożyć na ciasto obrane i pokrojone w księżyce jabłka. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i zalać jabłka. Na masę jabłeczną nałożyć warstwę bitej śmietany zmiksowanej z wystudzoną żelatyną. Na sam koniec polać całość chłodną polewą (wszystkie składniki na polewą rozpuszczamy na ogniu nie dopuszczając do wrzenia). SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 10.02.2011 10:04
pyszne musi być

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak