Jabłecznik migdałowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    szklanka
  • laska wanilii

  • żółtka

    3
  • cukier puder

    6 łyzek
  • mąka kukurydziana

    2 łyzki
  • masło

    5 łyzek
  • migdały mielone

    100g
  • proszek do pieczenia

    łyzeczka
  • jabłka

    4 szt
  • masło do wysmarowania formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 05.12.2010 21:46
ale smacznie wygląda, z chęcią bym zdjadła
SmacznaPyza 02.12.2010 18:38
zjadłabym...i kubek mleka do tego...
ben-ka 24.10.2010 08:47
Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto:) ja rzadko używam mąki kukurydzianej,stosuję ją tylko do mazurka a tu proszę taki przepis!
Karolcia12 24.10.2010 07:38
przepięknie wygląda i musi być apetyczny
jolaxa 24.10.2010 07:28
mmm wyglada pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat