Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik kruchy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
margaryna 125 g
jajko 2
żółtko jajek 1
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana słodka 2 łyżki

Nadzienie

jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik kruchy

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na patelni, dodajemy cynamon ( opcjonalnie, jeśli nie lubimy, to nie trzeba go dodawać).
Margarynę przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i śmietanę. Zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nałożyć masę z jabłek. Całość przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy około 1 godzinę
Gdy ciasto wystygnie, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.05.2016 17:41
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak