Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik królewski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa 2 szt.
cukier 1/2 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Śmietana

śmietana 30% 0,5 L
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Biszkopt

jajko 4 szt.
mąka tortowa 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Porada

Górę placka można posypać wiórkami kokosowymi, polewą, starta czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik królewski

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt.
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i zmieszane ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy biszkopt na blachę i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Jabłecznik królewski foto
2
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dusimy na małym ogniu pod koniec wsypujemy galaretki połączone z żelatyną i intensywnie mieszamy odstawiamy z ognia.
Krok 2 - Jabłecznik królewski foto
3
Kiedy masa jabłkowa ostygnie dajemy ją na zimny upieczony biszkopt, równomiernie rozprowadzamy.
Krok 3 - Jabłecznik królewski foto
4
Śmietane ubijamy , dajemy oba cukry. Cieniutkim strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną żelatynę( rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody).
Gotową śmietanę wykładamy na masę jabłkową.
Krok 4 - Jabłecznik królewski foto
5
Płatki migdała prażymy na patelni a następnie posypujemy górę placka.
Krok 5 - Jabłecznik królewski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 08.11.2015 09:44
Super ciasto;)
Dorota76 07.11.2015 15:37
może na następny weekend upiekę
Wafelek2601 07.11.2015 14:07
Super ciasto
IKrakowianka 07.11.2015 14:04
wygląda świetnie!
Futka 07.11.2015 10:54
Cudny i bardzo smakowity jabłecznik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak