JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    1/2 szkl
  • mak

    2 łyżki
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    1/2 szkl
  • galaretka agrestowa

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - JABŁECZNIK KRÓLEWSKI foto
Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej.Całość mieszamy delikatnie łopatką silikonową bądź łyżka.Na koniec dodajemy suchy mak i jeszcze krótko mieszamy do połączenia maku z ciastem.Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C Upieczone ciasto studzimy i wyciągamy z formy aby zdjąć papier ze spodu ciasta.Ponownie wkładamy do tortownicy.
Krok 2 - JABŁECZNIK KRÓLEWSKI foto
Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy środki nasienne.Kroimy w drobną kostkę.W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy jabłka.Prażymy do momentu aż jabłka będą miękkie.Dodajemy cukier i jeszcze chwilę smażymy aż cukier się rozpuści.Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy galaretki.Mieszamy aż się połączą z jabłkami.Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3 - JABŁECZNIK KRÓLEWSKI foto
Przestudzona masę jabłeczną przekładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię.Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Krok 4 - JABŁECZNIK KRÓLEWSKI foto
Śmietanę przekładamy na wystudzoną masę jabłeczną(zostawiając kilka łyżek do ozdobienia )I odstawiamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy,delikatnie odkrawając ostrym nożem od rantu formy.Przekładamy na patera i ozdabiamy pozostawioną śmietana wg uznania.Smacznego..

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 28.02.2014 18:24
swietne, winne ciasto
olkaaa 26.02.2014 07:36
bardzo fajny
kate.500 03.02.2014 09:30
apetyczne ciacho
alaaa 27.01.2014 20:28
pyszniutki jabłecznik, dodatek maku ciekawy
IZABELA29 18.01.2014 07:09
cudownie wygląda
tessinka 17.01.2014 22:27
wygląda pyszniutko
Małgorzata9 17.01.2014 22:24
już mam na niego ochotę
tomek18 17.01.2014 19:48
wygląda przepysznie:)
Krystyna32 17.01.2014 16:37
przepyszny !
Beatris 17.01.2014 14:40
Wygląda niezwykle smakowicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat