Jabłecznik inaczej.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    2 kg
  • masło lub margaryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik inaczej. foto
Przygotuj składniki
Krok 2 - Jabłecznik inaczej. foto
Obierz jabłka.
Krok 3 - Jabłecznik inaczej. foto
Wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
Krok 4 - Jabłecznik inaczej. foto
Formę do pieczenia nasmaruj margaryną lub masłem. Posyp formę kaszą manną.
Krok 5 - Jabłecznik inaczej. foto
Podziel mieszankę na 3 części. 1 część wysyp na dno formy.
Krok 6 - Jabłecznik inaczej. foto
Zetrzyj jabłka.
Krok 7 - Jabłecznik inaczej. foto
Ponownie posyp jabłka suchymi produktami. Zetrzyj na to jabłka i znowu posyp ostatnią częścią suchej mieszanki.
Krok 8 - Jabłecznik inaczej. foto
Każdą warstwę jabłek posypuj cynamonem.
Krok 9 - Jabłecznik inaczej. foto
Zetrzyj margarynę. Na ostatnią warstwę.
Krok 10 - Jabłecznik inaczej. foto
Tak wygląda gotowe ciasto przed wstawieniem go do piekarnika na 40 minut.
Krok 11 - Jabłecznik inaczej. foto
Po 40 minutach w piekarniku nagrzanym na 180 stopni tak wygląda nasz jabłecznik.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 18.04.2015 16:13
szarlotka sypana,bardzo ją lubimy
Zdzisław 24.03.2015 17:15
takie słodkości lubię
irenka 23.03.2015 20:19
pyszniutkie ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat