Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam ciasto jabłkowe z dodatkiem słodkiej dyni kabocha i orzechów włoskich. Do ciasta dodałam cynamon.

Składniki:

Składniki ciasta:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki
jajko 5 szt.
margaryna 375 gramów
cukier 30 dag

Pozostałe składniki:

jabłka 4 szt.
orzechy posiekane 30 dag
dynia 30 dag
rodzynki 1 szklanka

Dodatki:

cukier puder 2 duże łyż.
margaryna do smarowania formy 1 łyżka
papier do pieczenia 50 cm

Porada

Ciasto można oblać polewą lub lukrem zamiast posypania cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy

Przygotowanie składników:

1
Dynię pokroić w plastry i obrać ze skóry.
Krok 1 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
2
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić miąższ w kostkę. Obraną dynię pokroić w kostkę. Przygotować orzechy włoskie i rodzynki.
Krok 2 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
3
Pokrojone jabłka zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.
Krok 3 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
4
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Przygotować cukier.
Krok 4 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
5
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka wybijać po jednym do szklanki i wlewać do miski.
Krok 5 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto

Przygotowanie ciasta:

1
Do suchych składników dodać jajka, margarynę i wymieszać.
Krok 1 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
2
Do ciasta dodać jabłka z cukrem, orzechy, dynię i rodzynki. Całość wymieszać.
Krok 2 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
3
Blachę 38 x 25 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.
Krok 3 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto
4

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem 160 stopni) i piec około 60 minut - do suchego patyczka.

5
Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 5 - Jabłecznik Eli dyniowo-orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:24
Pycha. Tylko jeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak