Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne ciasto kruche z prażonymi jabłkami z cynamonem, goździkami, nie jest za słodkie bo takie lubimy... SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

jabłka papierówki 1.5 kilograma
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 5 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ciasto kruche:

masło/margaryna 250 gramów
mąka tortowa 60 dag
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 180 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami

Przygotowanie:

1
Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić.
Krok 1 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
2
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną margarynę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki.
Krok 2 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
3
Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto.
Krok 3 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
4
Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy (moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką.
Krok 4 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
5
Na ciasto wyłożyć prażone jabłka.
Krok 5 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
6

Mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimną wodą posmarować po wierzchu.

Krok 6 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto
7

Piekarnik nagrzany na 180stopni, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50 minut. Ciasto dobrze w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, przed podaniem posypać obficie pudrem cukrem.

Krok 7 - Jabłecznik domowy z cynamonem i goździkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak