Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik- dla niezdecydowanych:)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jaja 3 sztuki
mąka 3 szkl
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia

Nadzienie

jabłka 1 kg
cynamon Prymat
cukier waniliowy
budyń waniliowy 1 szt
mleko
dżem truskawkowy 1 słoiczek
kisiel truskawkowy 1 szt

Porada

Wersja jabłecznika dla zastanawiających się czy wybrać jabłecznik z budyniem, piana czy może dżemem. Smakuje wyśmienicie w takim połączeniu.:)

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik- dla niezdecydowanych:)

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
2
żółtka ubić z cukrem . Mąkę posiekać z margaryną
Krok 2 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
3
W środku zrobić dziurkę w mące i wlać żółtka z cukrem.
Krok 3 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
4
Wyrobić ciasto. Odciąc 1/3 i schować do zamrażalnika, pozostałe ciasto do lodówki na ok 30 min.
Krok 4 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
5
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Przełożyć do garnka, wsypać 2 łyżki cynamonu i cukru waniliowego.
Krok 5 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
6
Dodać 1/4 szkl wody i zagotowac az jabłka będą miękkie. Lekko rozgnieść widelcem ale tak by pozostały wieksze czastki jablka. Odstawić do wystudzenia.
Krok 6 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
7
Ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Naciągnąć boki i nakłuć widelcem ciasto. Podpiec w piekarniku by ciasto nabrało kolorków
Krok 7 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
8
W międzyczasie przyrządzamy budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy do momentu az bedzie się ciągnąc, niezbyt gęsty.
Krok 8 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
9
Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy dzem truskawkowy lub inny ulubiony.
Krok 9 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
10
Następnie wykładamy schłodzone jabłka i rozsmarowujemy na cieście z dżemem.
Krok 10 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
11
Na jabłka nakładamy przygotowany gorący budyń.
Krok 11 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
12
Z pozostałych białek ( żółtka poszły do ciasta) robimy piane. Ubijamy białka do puszystości z 3/4szkl cukru.
Krok 12 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
13
N końcu dodajemy kisiel czerwony i ubijamy żeby sie połączył z białkami i stał się czerwony.
Krok 13 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
14
Pianę z kisielem rozprowadzamy na budyniu.
Krok 14 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
15
Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalnika i ścieramy na arce o grubych oczkach na pianę,
Krok 15 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto
16
Pieczemy w piekarniku o temp ok 200*C przez ok 40 min, aż ciasto u góry będzie miało złocisty kolor.
Smacznego:)
Krok 16 - Jabłecznik- dla niezdecydowanych:) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak