Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
mąka 0,5 kg
masło 250 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 200 g
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko podsmażyć. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać do nich cukru.
Krok 1 - Jabłecznik foto
2
Do miski wrzucić wszystkie składniki.
Krok 2 - Jabłecznik foto
3
Porządnie wszystko zagnieść.
Krok 3 - Jabłecznik foto
4
ulepić z ciasta kulki i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Krok 4 - Jabłecznik foto
5
przygotować blachę. Na posmarowaną lub wyłożoną papierem blachę ułożyć cienką warstwę ciasta (można je rozwałkować lub zetrzeć na tarce). Trzeba pamiętać, by około 1/4 ciasta zostawić na później. Wyłożone na blachę ciasto ponakłuwać widelcem.
Krok 5 - Jabłecznik foto
6
Tak przygotowane ciasto obsypać delikatnie bułką tartą. Na to wyłożyć jabłka i pokruszyć lub zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 6 - Jabłecznik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak