Jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    0,5 kg
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • margaryna

    kostka
  • jajko

    1
  • śmietana

    2, 3 łyżeczki

owoce

  • jabłka

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, margarynę, jajko i proszek do pieczenia. Wygniatamy aż do uzyskania fajnej masy. Całą masę dajemy do lodówki na około 30 min.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. dodajemy cynamon.

Na blaszkę układamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blaszkę. na ciasto wysypujemy odrobinę bułki tartej aby wsiąkło nadmiar soków z owoców. Na ciasto dodajemy odsączone jabłka. Na owoce układamy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni bez termoobiegu na około 50 minut.
Na spodnią warstwę ciasta nałożyć bułkę tartą, powoduje to wchłonięcie nadmiaru soku z owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat