Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 0,5 kg
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
margaryna kostka
jajko 1
śmietana 2, 3 łyżeczki

owoce

jabłka
Cynamon mielony Prymat

Porada

Na spodnią warstwę ciasta nałożyć bułkę tartą, powoduje to wchłonięcie nadmiaru soku z owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, margarynę, jajko i proszek do pieczenia. Wygniatamy aż do uzyskania fajnej masy. Całą masę dajemy do lodówki na około 30 min.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce. dodajemy cynamon.

Na blaszkę układamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blaszkę. na ciasto wysypujemy odrobinę bułki tartej aby wsiąkło nadmiar soków z owoców. Na ciasto dodajemy odsączone jabłka. Na owoce układamy resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni bez termoobiegu na około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak