jabłecznik

jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniiowy

    1 szt
  • mąka tortowa

    3 szkl
  • margaryna palma

    1 szt
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • śmietana 18-procentowej

    2 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • jabłko winne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania jabłecznik

Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy proszek ,1szkl cukru i cały cukier waniliowy mieszamy .Dodajemy pokrojona margarynę,2 jajka i śmietanę .Siekamy nożem potem wyrabiamy ciasto .Dzielimy je na pół .Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia dajemy rozwałkowana połówkę ciasta nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika na 20 min 180 stopni .Jabłka ścieramy dodajemy 0,5 szkl cukru i cynamon mieszamy .Układamy na podpieczone ostudzone ciasto i nakrywamy rozwałkowana druga częscią ciasta nakłuwamy widelcem .Smarujemy roztrzepanym jakiem i wkładamy do piekarnika na 35 min w 180 stopni .Podajemy z gałką lodów waniliowych

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

iknbozka 27.12.2011 15:51
mniam
Magdalena80 01.12.2011 21:55
jabłecznik to klasyka smaku
Anna133 27.09.2011 12:13
pychotka
Anna133 27.09.2011 12:13
pychotka
Kate131 27.07.2011 09:06
bardzo lubie ciasta z jabłkami
Barbara55 22.06.2011 17:45
bardzo lubię ciasta sama często robię podobny
kielcok1 28.05.2011 20:17
dobrze smakuje, dobrze się prezentuje
Kopiko1983 25.04.2011 19:08
Uwielbiam szarlotki! Mniam...
Ewelina38 20.03.2011 11:07
bardzo smakowicie wygląda :) ja zamiast cynamonu dodaję olejek śmietankowy.... tak troszkę inaczej smakuje
rakow2
rakow2 17.02.2011 15:30
jabłka temu są winne?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat