Jabłecznik

Jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3/4 kg
  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    półtora kostki
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • budyń krowka

    1 szt
  • jabłka

    półtora kg
  • białko

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z mąki żółtek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, margaryny, i 1/4 szklanki cukru wyrobić kruszone ciasto.

Odłożyć kawałek ciasta wielkości małego deserowego talerzyka a resztę ciasta podzielić na 2 części.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć.

Pianę z białek ubić dodać szklankę cukru i dalej ubijać, dodać do mieszanki budyń sypki i miksować jeszcze przez chwilę.

Przekładać ciasto warstwami

Najpierw połowa ciasta kruszonego

potem jabłka

potem druga połowa ciasta

potem masa budyniowo białkowa

potem kruszonka z talerzyka

Piec 1 h w 170 stopniach

Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
6zer 27.11.2013 14:29
fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat