Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 kg
żółtko jajek 6 szt
cukier wanilinowy 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna półtora kostki
cukier 1 i 1/4 szklanki
budyń krowka 1 szt
jabłka półtora kg
białko kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

z mąki żółtek, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, margaryny, i 1/4 szklanki cukru wyrobić kruszone ciasto.

Odłożyć kawałek ciasta wielkości małego deserowego talerzyka a resztę ciasta podzielić na 2 części.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć.

Pianę z białek ubić dodać szklankę cukru i dalej ubijać, dodać do mieszanki budyń sypki i miksować jeszcze przez chwilę.

Przekładać ciasto warstwami

Najpierw połowa ciasta kruszonego

potem jabłka

potem druga połowa ciasta

potem masa budyniowo białkowa

potem kruszonka z talerzyka

Piec 1 h w 170 stopniach

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 27.11.2013 14:29
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak