Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka 1
smalec 2 łyżki
smietana 18% 2 łyżki
cukier 2 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
żółtko jajek 6-7
mąka 3-4 szklanki
cukier wanilinowy 1
cynamon 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 kubek
jabłka 1 starte

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Ciasto należy zagnieść z 1 kostki margaryny,2 łyżek smalcu,2 łyżek śmietany,1 szkl.cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,6-7 żółtek,3-4 szkl.mąki i cukru waniliowego. Zagniecione ciasto należy podzielić na pół,wyłożyć nim spód blachy. Następnie należy przygotować masę jabłkową-jabłka potarkować,wymieszać z cukrem,bułką tartą i cynamonem. Masę jabłkową należy dać do blachy wyłożonej ciastem,jabłka lekko posypać bułką tartą i przykryć drugą częścią ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Dla dekoracji posypać cukrem pudrem lub polać pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 02.09.2012 12:13
poproszę porcyjke
parysek10 27.08.2012 14:42
coś pysznego
qrasnqleq 27.08.2012 14:34
jabłeczniki są mega!!!
Agnieszka91 27.08.2012 13:34
super
Kekerboom 27.08.2012 13:27
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak