Jabłecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dkg
  • margaryna

    10 dkg
  • masło

    10 dkg
  • jajka

    5
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/4 szklanki
  • jabłka

    1,5 kg
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • cukier puder

    do smaku
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki margaryny, masła, żółtek z jaj ( białka oddzielamy i zostawiamy na pianę), kwaśnej śmietany cukru i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół i jedną mocno schłodzić w lodówce. 1 połowę wyłożyć na brytfanne wyłożoną papierem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do smaku cukru i cynamonu. Wyłożyć na ciasto. Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na jabłka. Całość przykryć schłodzonym ciastem startym na grubych oczkach na placek. Piec ok 40-50 minut. po upieczeniu zostawić jabłecznik w piekarniku do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rogalik 18.06.2013 20:09
pyszny jabłecznik
irenka 26.01.2013 19:44
uwielbiam
irenka 26.01.2013 19:44
uwielbiam
Magda24 11.10.2012 14:54
pyszny
babajaga1969 31.08.2012 22:04
lekki i zdrowy
Mysiunia 18.08.2012 20:37
Pyszniutki :)
staropolanka5 16.08.2012 23:40
uwielbiam
foczka-ks 16.08.2012 23:31
pychotka
Zdzisław 16.08.2012 22:50
lubię taki jabłecznik
Fiffi 16.08.2012 22:43
bardzo dobry, też pieke

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat