Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
margaryna 10 dkg
masło 10 dkg
jajko 5
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/4 szklanki
jabłka 1,5 kg
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
cukier puder do smaku
kwaśna śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Z mąki margaryny, masła, żółtek z jaj ( białka oddzielamy i zostawiamy na pianę), kwaśnej śmietany cukru i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół i jedną mocno schłodzić w lodówce. 1 połowę wyłożyć na brytfanne wyłożoną papierem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do smaku cukru i cynamonu. Wyłożyć na ciasto. Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na jabłka. Całość przykryć schłodzonym ciastem startym na grubych oczkach na placek. Piec ok 40-50 minut. po upieczeniu zostawić jabłecznik w piekarniku do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 18.06.2013 20:09
pyszny jabłecznik
irenka 26.01.2013 19:44
uwielbiam
irenka 26.01.2013 19:44
uwielbiam
Magda24 11.10.2012 14:54
pyszny
babajaga1969 31.08.2012 22:04
lekki i zdrowy
Mysiunia 18.08.2012 20:37
Pyszniutki :)
staropolanka5 16.08.2012 23:40
uwielbiam
foczka-ks 16.08.2012 23:31
pychotka
Zdzisław 16.08.2012 22:50
lubię taki jabłecznik
Fiffi 16.08.2012 22:43
bardzo dobry, też pieke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak