Jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    1 kostka
  • mąka

    70 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • śmietana

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jabłka prażone

  • cukier

    1 szklanka
  • jabłka

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać. Zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę i wszystko razem połączyć. Wyrobić z tego ciasto, na koniec dodać śmietanę. Podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować i położyć na wysmarowaną margaryną blachę. JABŁKA: Jabłka umyć, obrać z skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier. Smażyć na ogniu (w garnuszku) aż zrobi się coś w stylu marmolady. Wyłożyć to na ciasto. Następnie rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na jabłka. Następnie tę górną część ciasta ponakłówać (zrobić dziurki). Piec ok. 45 minut. Następnie wyjąć z pieca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 25.10.2012 21:31
świetne
plocia 09.08.2012 22:46
Czy wszystkie jabłka do tego się nadają ? nawet papirówki ?
joanna43 22.05.2012 09:23
Szarlotka mojej babci, jest mega pyszna + dla Ciebie
Mysiunia 11.05.2012 08:32
jabłecznik wygląda bardzo apetycznie :)
Justa32 26.12.2011 15:08
lubię jabłeczniki
owocówka 19.11.2011 07:04
nie wiem co się henrzce nie podoba w twoim jabłeczniku, wygląda super :D muszę wypróbować :D
tomek18 18.11.2011 08:38
ja nie wiem czy Ty Heńka nie przestaniesz czepiać sie ludzi bez powodu?a co do ciasta,pyszne i jak dla mnie zdjęcie zachęcające
Iwusia 07.11.2011 22:21
smakowita
Teresa10 27.10.2011 08:08
Witam!Ja daje 3 całe jajka a więcej śmietany,tez jest pyszny.Pozdrawiam
Kate131 24.10.2011 07:34
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat