Intensywnie kakaowo-pomarańczowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    180 g
  • kakao

    40 g
  • cukier drobny

    150 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • sok z pomarańczy

    150 ml
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 pomarańcza
  • olej

    100 ml
  • groszki czekoladowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki suche mieszamy w jednej misce (przesiana mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól), mokre w drugiej (jajka, sok z pomarańczy, skórka pomarańczowa, olej). Zawartość obu naczyń łączymy - krótko, do wymieszania składników. Dodajemy groszki czekoladowe, mieszamy. Foremki/papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 12 minut). Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andrzej8 15.03.2013 16:12
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat