Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 800 gram
pomidory suszone w zalewie 1 słoik
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżki

Porada

szynkowar o poj. 900 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z suszonymi pomidorami z szynkowara

Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski posypujemy przyprawami oraz pektosolą, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy suchą żelatynę, ponownie mieszamy. Pomidory odsączamy z oleju, lekko osuszmy. W szynkowarze układamy na przemian plastry piersi indyka i suszone pomidory, szynkowar zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Większy garnek wykładamy bawełniana ściereczką, układamy szynkowar, uzupełniamy wodą do górnej krawędzi szynkowara. Wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy przez 65 minut w temperaturze 75 stopni. Szynkowar z mięsem wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Szynkowar otwieramy, w zlewie ustawiamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, odwracamy i wyjmujemy mięso. Wędlinę kroimy mocno schłodzoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 26.05.2017 20:32
Już sobie kupiłam szynkowar i będę ćwiczyła przepisy
wwwiolka 24.01.2017 21:17
Bardzo fajny przepis.
Olga_SK 24.01.2017 20:03
Chyba muszę zacząć swoje wędliny :)
benka 24.01.2017 18:58
Piękna mozaika wyszła :)
KORAL 24.01.2017 18:56
Świetnie Ci wyszło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak