Pierś z indyka kroimy w cienkie plastry, przekładamy do miski posypujemy przyprawami oraz pektosolą, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy suchą żelatynę, ponownie mieszamy. Pomidory odsączamy z oleju, lekko osuszmy. W szynkowarze układamy na przemian plastry piersi indyka i suszone pomidory, szynkowar zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Większy garnek wykładamy bawełniana ściereczką, układamy szynkowar, uzupełniamy wodą do górnej krawędzi szynkowara. Wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy przez 65 minut w temperaturze 75 stopni. Szynkowar z mięsem wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Szynkowar otwieramy, w zlewie ustawiamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, odwracamy i wyjmujemy mięso. Wędlinę kroimy mocno schłodzoną.