Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Indyk z mango

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka
1 kg
mango
2 sztuki
oliwa
3 łyżki
wiórki kokosowe
4 łyżki
płatki chili
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
czosnek
1 ząbek
miód
1 łyżka
sok pomarańczowy
1/3 szklanki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z mango

Kroki postępowania

1
Mango dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Podczas krojenia z mango wycieka sok- zbieramy go do foliowego woreczka do pieczenia.
Krok 1 - Indyk z mango foto
2
W umytej piersi z indyka, za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy nacięcie- kieszonkę. Faszerujemy mango (nie zużywamy całości, część owoców zostawiamy).
Krok 2 - Indyk z mango foto
3
Do torebki z sokiem wlewamy oliwę, wsypujemy płatki chili, sól, curry i wiórki kokosowe, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i sok pomarańczowy. Mieszamy i wkładamy indyka do torebki.
Krok 3 - Indyk z mango foto
4
Mięso starannie nacieramy marynatą, na wierzchu kładziemy też pozostałe kawałki mango, które nie zmieściły się do środka). Zamykamy woreczek i odstawiamy na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Indyk z mango foto
5
W woreczku robimy kilka dziurek i pieczemy indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Krok 5 - Indyk z mango foto
6
Indyk z mango
Krok 6 - Indyk z mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agati 07.02.2024 10:06
Pynia i egzotyczne i łatwo
kulinarny smak 03.09.2012 07:52
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak