Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z mango

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
mango 2 sztuki
oliwa 3 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki
płatki chili 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
miód 1 łyżka
sok pomarańczowy 1/3 szklanki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z mango

Kroki postępowania

1
Mango dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Podczas krojenia z mango wycieka sok- zbieramy go do foliowego woreczka do pieczenia.
Krok 1 - Indyk z mango foto
2
W umytej piersi z indyka, za pomocą noża z okrągłą końcówką robimy nacięcie- kieszonkę. Faszerujemy mango (nie zużywamy całości, część owoców zostawiamy).
Krok 2 - Indyk z mango foto
3
Do torebki z sokiem wlewamy oliwę, wsypujemy płatki chili, sól, curry i wiórki kokosowe, dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i sok pomarańczowy. Mieszamy i wkładamy indyka do torebki.
Krok 3 - Indyk z mango foto
4
Mięso starannie nacieramy marynatą, na wierzchu kładziemy też pozostałe kawałki mango, które nie zmieściły się do środka). Zamykamy woreczek i odstawiamy na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4 - Indyk z mango foto
5
W woreczku robimy kilka dziurek i pieczemy indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.
Krok 5 - Indyk z mango foto
6
Indyk z mango
Krok 6 - Indyk z mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agati 07.02.2024 10:06
Pynia i egzotyczne i łatwo
kulinarny smak 03.09.2012 07:52
wygląda wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak