Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie mango

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mango 1 szt
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
imbir 2 cm
ksylitol 1 łyżka
udziec z indyka 500 g
olej 2 łyżki
sok z limonki 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka (pełna)
ryż
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie mango

Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy.

Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu.

Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy.

Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 11.06.2016 17:23
pyszne danie
Alex_M 11.06.2016 14:40
musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak