Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Indyk w sosie czekoladowym

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
1 szt
czosnek
3 ząbki
smalec
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
kolendra
1 łyżeczka
cynamon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sok pomidorowy
1 szklanka
rodzynki
2 łyżki
czekolada gorzka
1 tabliczka
cukier
ziarna sezamu
1 łyżka
anyż
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
indyk
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie czekoladowym

Czosnek i cebulę obrać, opłukać, czosnek przepuścić przez praskę a cebulę drobno posiekać. Wymieszać z solą i natrzeć indyka. Indyka włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika i upiec. Co jakiś czas polewać go wodą i wytrąconym sosem podczas pieczenia. W rondelku uprażyć wszystkie przyprawy, dolać sos pomidorowy, rodzynki, cukier i zagotować na małym ogniu. Do gotującego się sosu, dodać czekoladę pokruszoną w małe kawałki, dalej mieszać aż wszystko się razem połączy. Upieczonego indyka polać sosem czekoladowym, wstawić do piekarnika i jeszcze chwilę zapiec. Na końcu mięso posypać sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak