Indyk w sosie czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • smalec

    2 łyżki
  • sól

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok pomidorowy

    1 szklanka
  • rodzynki

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • cukier

  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • anyż

    1/2 łyżeczki
  • indyk

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę obrać, opłukać, czosnek przepuścić przez praskę a cebulę drobno posiekać. Wymieszać z solą i natrzeć indyka. Indyka włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika i upiec. Co jakiś czas polewać go wodą i wytrąconym sosem podczas pieczenia. W rondelku uprażyć wszystkie przyprawy, dolać sos pomidorowy, rodzynki, cukier i zagotować na małym ogniu. Do gotującego się sosu, dodać czekoladę pokruszoną w małe kawałki, dalej mieszać aż wszystko się razem połączy. Upieczonego indyka polać sosem czekoladowym, wstawić do piekarnika i jeszcze chwilę zapiec. Na końcu mięso posypać sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat