Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym

Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z indyka

    300 g
  • bulion warzywny

    350 ml
  • woda

    150 ml
  • jogurt naturalny

    120 g (kozi)
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • brokuł

    1 szt.
  • ryż długoziarnisty

    100 g
  • olej sezamowy

  • masło

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki

PRZYPRAWY

  • curry

    3 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1/4 łyżeczki
  • imbir mielony

    1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    1 płaska łyżeczka
  • pieprz biały Prymat

  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

  • cukier trzcinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto
Propozycja na smacznego indyka w intensywnym, aromatycznym i bardzo wyrazistym w smaku sosie curry. Całość podawana z delikatnym ryżem brokułowym.

PRZYGOTOWANIE:

Indyka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w paski i oprószamy je delikatnie solą morską oraz około 1 łyżeczką curry.
Krok 2 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto
Obtoczone w curry paski indyka smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym na delikatnie złoty kolor.
Krok 3 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto
Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy 350 ml bulionu warzywnego.

W 150 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 łyżeczki curry, kurkumę, imbir i czosnek, wlewamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy kozi jogurt naturalny i dusimy całość około 2 minut.
Krok 4 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto
Na koniec sos doprawiamy solą morską, cukrem trzcinowym, pieprzem białym oraz cayenne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 5 - Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym foto
W międzyczasie przygotowujemy brokułowy ryż.

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.

Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.

Ugotowane brokuły miksujemy z 1 łyżeczką masła oraz mieszamy z ryżem. W razie konieczności całość delikatnie dosalamy.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzawie

17.10.2015 14:53
wygląda świetnie!

Klausia

27.03.2015 11:40
dobre danie

DorotaZ

25.03.2015 21:36
Propozycja na pyszny obiad:)

Renata9

25.03.2015 15:59
Pyszny obiadek

paulette17

25.03.2015 15:59
Pysznie tu ! :) Bardzo ładnie wygląda :)

Grazyna0211

25.03.2015 15:22
smaczne danie

wyattearp

25.03.2015 14:30
uwielbiam takie jedzonko

justynkag

25.03.2015 14:12
Przepraszam, nie kurczak tylko indyk

justynkag

25.03.2015 14:11
zaciekawił mnie ten ryż brokułowy. Kurczak też smakowicie wygląda

Maridka19

25.03.2015 14:02
Idealne na mój jutrzejszy obiad :) Danie wygląda znakomicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat