Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w kurkach

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1,3 kg
cebula 1
kurki blanszowane 1,5 szk
sól do smaku
przyprawy ognisty smok 1/2 łyżeczka
sosu chili słodko pikantnego 4 łyżka
mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
olej 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w kurkach

Kroki postępowania

1
Udziec umyć, usunąć skórę i kość i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i przyprawę ognisty smok i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać cebulę i dalej smażyć.
Krok 1 - Indyk w kurkach foto
2
Następnie dodać kurki i pozostałe przyprawy, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewać odrobiną wody i dusić mięso do miękkości.
Krok 2 - Indyk w kurkach foto
3
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mięso w kurkach mąką wymieszaną w około 50 ml wody i zagotować.
Krok 3 - Indyk w kurkach foto
4
Takie mięso można podać np. z ryżem i dowolną surówką.
Krok 4 - Indyk w kurkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak