Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w glazurze musztardowej, DS XXII, odc. 11
Indyk w glazurze musztardowej to doskonały wybór! Soczyste mięso otoczone aromatyczną marynatą z estragonu, oregano i czosnku, a następnie pieczone w słodko-pikantnej glazurze z miodu, musztardy i sosu sojowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także jest proste w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z delikatnie podsmażanymi warzywami – fasolką szparagową, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli szukasz efektownej, a jednocześnie nieskomplikowanej potrawy, indyk w glazurze musztardowej to strzał w dziesiątkę!
Jak zrobić indyka w glazurze miodowej?
W małej miseczce łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, Estragon Prymat, oregano i Pieprz ziarnisty kolorowy Prymat.
Udziec z indyka otaczamy w marynacie, następnie zawijamy, związujemy sznurkiem i obsmażamy.
Usmażonego indyka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Mięso pieczemy około godziny.
W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy, Musztardę czeską Prymat i dobrze mieszamy. Przygotowaną glazurą polewamy indyka w piekarniku tak, żeby pokryła całe mięso. Czynność powtarzamy 2-3 razy w trakcie pieczenia.
Na patelni rozpuszczamy masło. Natkę siekamy, przeciskamy pozostały czosnek przez praskę. Do masła dodajemy czosnek i delikatnie podsmażamy, po chwili dodajemy natkę pietruszki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i brokuł.