Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Indyk w glazurze musztardowej, DS XXII, odc. 11

2.6
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na udziec z indyka w glazurze musztardowej. Pieczone mięso, które podajemy z warzywami. Pomysł na pyszny obiad.

Składniki:

udziec z indyka
1 sztuka
oliwa
4 łyżki
czosnek
4 ząbki
Estragon suszony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Oregano suszone Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat
do smaku
miód
80 mililitrów
Musztarda czeska Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
sos sojowy
2 łyżki
masło
70 gramów
pomidorki koktajlowe
1 garść
natka pietruszki
1 pęczek
fasolka szparagowa
100 gramów
brokuły
100 (odmiana tzw. dzikiego brokułu) gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w glazurze musztardowej, DS XXII, odc. 11

Indyk w glazurze musztardowej to doskonały wybór! Soczyste mięso otoczone aromatyczną marynatą z estragonu, oregano i czosnku, a następnie pieczone w słodko-pikantnej glazurze z miodu, musztardy i sosu sojowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także jest proste w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z delikatnie podsmażanymi warzywami – fasolką szparagową, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli szukasz efektownej, a jednocześnie nieskomplikowanej potrawy, indyk w glazurze musztardowej to strzał w dziesiątkę! 

Jak zrobić indyka w glazurze miodowej?

1

W małej miseczce łączymy ze sobą przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, Estragon Prymat, oregano i Pieprz ziarnisty kolorowy Prymat.

2

Udziec z indyka otaczamy w marynacie, następnie zawijamy, związujemy sznurkiem i obsmażamy.

3

Usmażonego indyka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Mięso pieczemy około godziny.

4

W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy, Musztardę czeską Prymat i dobrze mieszamy. Przygotowaną glazurą polewamy indyka w piekarniku tak, żeby pokryła całe mięso. Czynność powtarzamy 2-3 razy w trakcie pieczenia.

5

Na patelni rozpuszczamy masło. Natkę siekamy, przeciskamy pozostały czosnek przez praskę. Do masła dodajemy czosnek i delikatnie podsmażamy, po chwili dodajemy natkę pietruszki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i brokuł.

Lubisz mięso indyka? Zobacz przepisy z indykiem w roli głównej:

PRZEPISY Z MIĘSEM Z INDYKA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak