Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk w galarecie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 3/4 kg.
marchewka 1 szt.
natka pietruszki listki
seler 10 dkg.
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sok z cytryny do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
Do dekoracji:
ananas z puszki plaster
brzoskwinie w puszce połówka

Porada

można także użyć octu do zakwaszenia wywaru

Przepis i sposób przygotowania na: indyk w galarecie

Mięso opłukać włożyć do garnka zalać litrem zimnej wody i zagotować . Odszumować , dodać obrane i umyte warzywa , wsypać kucharka do smaku i gotować aż mięso będzie miękkie ok.45 min. Po tym czasie wyjąć pierś z wywaru oraz warzywa a wywar zachować . Przestudzoną pierś pokroić w paski ok. 1 cm. układać pokrojone plasterki na tackach lub głębszych półmiskach obok siebie , przybrać zieloną pietruszką ,brzoskwinią i ananasem. Wywar przecedzić przez sito i wlać do czystego rondelka , żelatynę rozpuścić w odrobinie wywaru i odstawić ,wywar ponownie zagotować dokwasić do smaku sokiem z cytryny oraz doprawić kucharkiem jeśli trzeba , wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszać i zalać pierś na półmiskach lub tackach aluminiowych . Odstawić do stężenia po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.10.2014 11:47
fajny przepis
Wafelek2601 25.09.2014 10:58
bardzo dobre
Kikiriki 09.07.2014 09:15
tradycja i smak :)
olkaaa 20.06.2014 07:39
muszę spróbować
Beata23 19.06.2014 20:11
pyszne smaki
mirosława4 19.06.2014 17:14
już napisałam :)
mirosława4 19.06.2014 17:08
sorry za to zdjęcie przez pomyłkę wkleiłam nie to co trzeba :(
adelajda 19.06.2014 17:06
Lubię mięso indyka :) Chyba pomyliłaś zdjęcia napisz do DS z prośbą o zmianę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak