Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk tikka masala z soczewicą i cukinią

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata

jogurt naturalny 150 g
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
imbir 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz

danie

filet z indyka 400 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
soczewica 150 g
cukinia 1 szt
marchewka 1 szt
śmietana 30% 4 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: indyk tikka masala z soczewicą i cukinią

Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu na rumiany kolor.
Do rondla z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię i przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 09.05.2014 14:52
Lubię indyjskie smaki.
aisoglam 09.05.2014 09:18
Apetyczne :)
brioszka 09.05.2014 08:19
wow, mega apetycznie!
Wafelek2601 08.05.2014 23:13
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak