Indyk po polsku

Indyk po polsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    80 dag
  • wątróbka indycza

    15 dag
  • mleko

    100 ml
  • rodzynki

    5 dag
  • masło

    5 dag
  • bułka tarta

    3 dag
  • jajka

    2
  • zielona pietruszka

    1/2 pęczka
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • bułka czerstwa

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sprawionego indyka umyć, z nóg wyjąć ścięgna, odciąć szyjkę, skrzydła, natrzeć gałką muszkatołową, goździkami i pozostawić na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do wątróbki, zemleć. Połączyć z masłem, utartymi żółtkami, rodzynkami oraz ubitą z białek pianą, przesypując bułką tartą i pokrojoną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie włożyć do kieszeni i zaszyć. Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni C.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat