indyk po chińsku

indyk po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    600 g
  • mieszanka warzyw chińskich

    450 g
  • Przyprawa do drobiu

    do smaku
  • pomarańcza

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ocet winny

    3 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • oliwa

    60 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Indyka kroję na kawałki, posypuję przyprawami, ziołami,polewam oliwa z oliwek, marynuję 2-3h.
Indyka obsmażam na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodaje mieszankę warzyw chińskich, przykrywam i duszę do miękkości.
Przygotowuję sos: wyciskam sok z 1 pomarańczy, dodaje dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżke sosu sojowego, 3łyżkami octu winnego i 2 łyzki cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję 1 łyżke mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 2 łyżkami wody, może byc więcej wody. Zagotowuję sos.
Sos przekładam do indyka z warzywami. Ewentualnie dla mocniejszego smaku można dodać większą ilość sosu sojowego.
Podaję z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

13.08.2013 21:50
smaczne miesko

Monika58

11.12.2012 21:22
brzmi smacznie :)

Simeo

11.12.2012 20:18
pycha

Rafał10

11.12.2012 19:50
och! Moje smaki :)

gosia56

11.12.2012 19:36
ciekawe.

Lemon

11.12.2012 19:25
pycha

Noruas

11.12.2012 19:18
uiwlebiam takie dania, wygląda apetycznie

maciek7

11.12.2012 19:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat