Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk po chińsku

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

indyk 600 g
mieszanka warzyw chińskich 450 g
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat do smaku
pomarańcza 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ocet winny 3 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: indyk po chińsku

Indyka kroję na kawałki, posypuję przyprawami, ziołami,polewam oliwa z oliwek, marynuję 2-3h.
Indyka obsmażam na patelni na oliwie z oliwek. Następnie dodaje mieszankę warzyw chińskich, przykrywam i duszę do miękkości.
Przygotowuję sos: wyciskam sok z 1 pomarańczy, dodaje dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżke sosu sojowego, 3łyżkami octu winnego i 2 łyzki cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję 1 łyżke mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 2 łyżkami wody, może byc więcej wody. Zagotowuję sos.
Sos przekładam do indyka z warzywami. Ewentualnie dla mocniejszego smaku można dodać większą ilość sosu sojowego.
Podaję z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 13.08.2013 21:50
smaczne miesko
Monika58 11.12.2012 21:22
brzmi smacznie :)
Simeo 11.12.2012 20:18
pycha
Rafał10 11.12.2012 19:50
och! Moje smaki :)
gosia56 11.12.2012 19:36
ciekawe.
Lemon 11.12.2012 19:25
pycha
Noruas 11.12.2012 19:18
uiwlebiam takie dania, wygląda apetycznie
maciek7 11.12.2012 19:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak