Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk po bolońsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona papryka (świeża) 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
krojone pomidory 1 puszka
przecier pomidorowy 70 g
bulion drobiowy 140 ml
bazylia 1 pęczek
bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka
indyk 500 g
suszone pomidory 4 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po bolońsku

1. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy. Paprykę, bakłażana i suszone pomidory kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i suszone pomidory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 - 7 minut, często mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez 6 - 8 minut na silnym ogniu, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy przecier pomidory, pomidory w puszce i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 3 minuty przed końcem duszenia dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną bazylię.

Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 06.09.2013 12:44
bardzo smaczne
Justyna/Dzastus 08.11.2012 14:31
Pięknie podane i bardzo fajny pomysł.
mega231 12.09.2012 08:59
SUPER POMYSŁ, dla tych co nie jedzą wieprzowiny,
Aleksandraa 11.09.2012 12:04
super
Aleksandra15 11.09.2012 11:48
Zjadłabym chętnie ;)
ziutula
ziutula 11.09.2012 11:29
pysznie na talerzu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak