Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Indyk po bolońsku

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona papryka (świeża)
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
krojone pomidory
1 puszka
przecier pomidorowy
70 g
bulion drobiowy
140 ml
Sklep Prymat
bazylia
1 pęczek
Sklep Prymat
bakłażan
1 sztuka
cebula
1 sztuka
indyk
500 g
suszone pomidory
4 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk po bolońsku

1. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy. Paprykę, bakłażana i suszone pomidory kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, bakłażana i suszone pomidory. Podsmażamy na małym ogniu przez 5 - 7 minut, często mieszając. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. W rondlu rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy mięso. Podsmażamy przez 6 - 8 minut na silnym ogniu, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy przecier pomidory, pomidory w puszce i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 3 minuty przed końcem duszenia dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną bazylię.

Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 06.09.2013 12:44
bardzo smaczne
Justyna/Dzastus 08.11.2012 14:31
Pięknie podane i bardzo fajny pomysł.
mega231 12.09.2012 08:59
SUPER POMYSŁ, dla tych co nie jedzą wieprzowiny,
Aleksandraa 11.09.2012 12:04
super
Aleksandra15 11.09.2012 11:48
Zjadłabym chętnie ;)
ziutula
ziutula 11.09.2012 11:29
pysznie na talerzu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak