INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE

INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • fileta z indyka

    400 g
  • plasterków szynki szwarcwaldzkiej

    12 plasterków
  • świezo zmielony pieprz

  • tymianek posiekany

  • rozmaryn Prymat

  • zioła prowansalskie

  • 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)

Sos

  • 50g liści świeżej bazylii

  • 1 ząbek czosnku

  • 75g orzechów nerkowca

  • 30g migdałów

  • 50g sera żółtego (parmezan)

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • świezo zmielony pieprz

  • 350g mrożonego zielonego groszku

  • 300ml śmietany 18%

  • 70ml oliwy z oliwek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE foto
Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut.
Krok 2 - INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE foto
Pesto: Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE foto
Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Krok 4 - INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE foto
Śmietanę wlać na patelnię, dodać pesto przygotowane w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
Krok 5 - INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE foto
Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
Linka2107
Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać w

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

19.04.2017 14:52
świetne danie

berys18

19.06.2015 09:30
bardzo smacznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat