Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk na sposób azjatycki.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek ząbki 3 szt
przyprawa chińska
sos sojowy
sos chili
carry
cukier
olej do smażenia
papryka żółta 0,25 szt
cukinia 0,5 szt
imbir świeży 1 łyżeczka
ogórek świeży 1 szt
cebula 1 szt
indyk 2 plastry
papryka czerwona 0,25 (pokrojona w paski)
seler naciowy 2 (łodygi)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk na sposób azjatycki.

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .
Krok 1 - Indyk na sposób azjatycki. foto
2
Filety z indyka posolić i posypać curry. Najlepiej smażyć wszystko na woku.
Krok 2 - Indyk na sposób azjatycki. foto
3
. Najważniejsza jest temperatura i szybkość wykonania. Dlatego też wszystkie składniki potrawy należy przygotować przed smażeniem .Nagrzewamy suchą patelnie i dopiero jak jest bardzo gorąca nalewamy olej ( 2-3 łyżki).Po chwili jak olej się nagrzeje smażymy paski indyka ok. 2 minut stale mieszając. Usmażonego zdejmujemy z patelni i trzymamy np. przykrytego folią aluminiową. Jeżeli mamy 2 patelnie to pozostawiamy na patelni. I jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi ostre danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok.
Krok 3 - Indyk na sposób azjatycki. foto
4
Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele.
Krok 4 - Indyk na sposób azjatycki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.02.2014 20:48
Rewelacyjnie wygląda :-)
Rysia 30.11.2013 21:47
Mam nowy sposób na indyka,którego ostatnio polubiłam bardzo.
Niki22 29.11.2013 19:33
kolorowy zawrót głowy :) napewno było pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak